وقت اندک دولت چهاردهم برای رفع ناترازی انرژی
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ علیرغم فعالیت سازمانهای مختلف از جمله «شرکت بهینهسازی مصرف سوخت» و «ستاد مدیریت حملو نقل و سوخت» اما ایران در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی عملکرد ضعیفی داشته و از نظر شدت مصرف انرژی، جزو کشورهای اول جهان است.
شدت مصرف انرژی در کشور بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است بنابراین برای تولید و خدمات، بیش از ۲ برابر جهان انرژی مصرف میشود. ایندرحالی بوده که این شاخص نه تنها مهار نشده، بلکه روند صعودی نیز دارد.
مسئله عدم وجود متولی واحد برای بهینهسازی مصرف انرژی، یکی از ایراداتی بوده که میتوان به ساختار بهرهوری انرژی در کشور گرفت. با اینکه سازمانهای مختلفی در این زمینه با نگاه جزیرهای، پروژههایی را از جیب مردم تعریف میکنند اما پروژه موثری به اجرا نمیرسد و سال به سال به ناترازی انرژی افزوده میشود.
گفتنی است که برای این موضوع در قانون برنامه هفتم، چارهاندیشی شده است. این قانون بیان دارد: «دولت مکلف است که بهمنظور ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان، تمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف و مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخشهای مختلف، با رعایت ملاحظات کاهش شدت انرژی و پیگیری اجرای طرحهای بهینهسازی در بخشهای عرضه، مصرف و تعیین میزان و نحوه تخصیص کلیه یارانههای انرژی در هر بخش با اجرای کامل قانون هدفمندکردن یارانهها، «سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی» را زیر نظر رئیس جمهور منوط به موافقت وی از تجمیع و ادغام ظرفیتهای سازمانی موجود در شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و ستاد مدیریت حملونقل و سوخت تاسیس نماید و اساسنامه آن را ظرف سه ماه بهتصویب هیات وزیران برساند.»
ادغام سازمانهای ناموفق و تشکیل یک سازمان فرا وزارتخانهای ذیل ریاست جمهوری با اختیارات بیشتر و با قابلیت مدیریت متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی، میتواند نقطه عطفی در حل مشکل ناترازیهای انرژی در ایران باشد.
با توجه به ابلاغ برنامه هفتم توسعه در تیرماه، دولت چهاردهم حداکثر تا پیش از آبان وقت دارد که اساسنامه «سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی» را به تایید هیات وزیران رسانده و این سازمان را تشکیل دهد.